A bátyám tervei a cége jövőjét illetően

A bátyám már három éve a munkavédelemmel foglalkozó cége beindításán fáradozik, és rengeteg időt, energiát és pénzt fektet abba, hogy beinduljon végre a vállalkozás. Bár a siker lassan érkezik, azért egyre inkább keresik őt, és én biztos vagyok abban, hogy hamarosan eljön számára az áttörés. 

Sokszor, amikor átmegyek hozzá beszélgetni, úgy találom, hogy a weboldalát szerkesztgeti, azt igyekszik minél inkább a ügyfelek igényeihez igazítani, hogy ha valaki az oldalára akad, ne is akarjon más munkavédelmi szakemberhez fordulni. Nyilván ez a marketing oldala a vállalkozásának, ami nagyon sokat számít egy cég esetében, szóval érthető, hogy nagy figyelmet fordít erre.

Mostanában viszont valami egészen más dologot is emlegetni szokott, amelyről korábban nem beszélt, nyilvánvalóan azért is, mert ez még a távolabbi céljai között szerepel. Azt tervezgeti, hogy ha egyszer tényleg igazán sínen lesz a cég, és lesz rendes irodája és alkalmazottai, mindenképpen olyan helyen szeretné kialakítani mindezt, ahol lehetőség van napelemes rendszer megvalósítására.

Mivel tudom, hogy milyen nagy összeget emészt fel egy ilyen rendszer telepítése, nagyon meglepődtem, hogy már ennyire előre gondolkodik, de hamarosan elmagyarázta, hogy ez olyasmi, amire több napelem rendszer pályázatot is hirdetnek, amelyek hitel formájú vagy vissza nem térítendő támogatásként nyújtott segítséget ígér a fotovoltaikus szisztémák kialakításához.

Ehhez persze szükség van egy sikeres pályázatra, amely tervezetének elkészítésével a legprofesszionálisabb céget kell megbízni. Éppen mostanában több ilyen vállalat honlapját is megtalálta online, egyik – a számára eddig legszimpatikusabb – ezek közül a Napelem Pályázatok, amely honlapját a következő címen lehet elérni: napelempalyazatok.hu.

A napelempalyazatok.hu-n keresztül bővebben is tájékozódhatunk a már említett pályázatokról. Ilyen, a bátyám szempontjából releváns napelem rendszer pályázat a GINOP, avagy a “Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a középmagyarországi régióban kombinált hiteltermékkel”. Ez egyrészt egy hitel, másrészt egy vissza nem térítendő támogatást is takar, mindkét esetben minimum 1,5 millió és maximum 50 millió forint közötti összegben nyújtható támogatás az erre sikeresen pályázó vállalatok számára.

Azonban nemcsak cégek és vállalkozások részére írnak ki hasonló pályázatokat, létezik ugyanis napelem rendszer támogatás magánszemélyek számára is, mint például a “Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel”, amelyre a már említett magánszemélyeken kívül társasházak és lakásszövetkezetek is benyújthatnak tervezetet.

A sikeres pályázáshoz minden adott, ha a Napelem Pályázatokat választjuk, de nem kell aggódnunk amiatt, hogy esetleg nem megfelelőek a körülmények a napelemes rendszer kialakításához, ugyanis a munkát mindig helyszíni felméréssel kezdik. Ha pedig nem alkalmas a tetőszerkezet a napelemek telepítésére, alternatív megoldásokat is kínálnak, amellyel mégiscsak lehetséges sikeresen pályázni.

Amikor minderről beszélt nekem a bátyám, már kezdtem érteni, hogy miért is gondolkodik ezen, hiszen a napelem rendszer pályázat általi megvalósítás anyagilag egyértelműen könnyebbé tenné az egyébként igen költséges kialakítást. Így pedig hosszú távon nagyon gazdaságossá tenné a vállalkozása működését, hiszen fordíthatná azt folyamatos fejlesztésre, a számlák állandó fizetése helyett, és nyilvánvalóan számára is jövedelmezőbbé válna a biznisz.

A helyszíni felmérés a Napelem Pályázatok esetében egyébként ingyenes, első lépésként árajánlatot kell kérni tőlük, s ezután mérik fel a körülményeket. A telepítés a legproblémamentesebb része a napelemes rendszer kialakításának, az idő többnyire a papírmunkával, az ehhez kapcsolódó hivatalos ügyintézéssel megy el, de szerencsére mivel nagy tapasztalatuk van benne, ebben is tudnak segíteni, hogy minél gördülékenyebben menjen, és ne kelljen túl sokat várni, amíg megkezdődhetnek a munkálatok.