Milyen weboldalam legyen?

Manapság, aki egy kicsit utánanéz a neten, könnyen megtalálhatja a módját a weboldalkészítésnek. Vannak erre szakosodott cégek is, akik nulláról is felépítenek egy teljes honlapot és az üzemeltetést is vállalják. Hobbi célra, saját magunknak is elkészíthetünk egy oldalt, különböző, szolgáltató honlapok segítségével. Ha csak egy egyszerű blogot szeretnénk, azt ma már nem bonyolult elindítani.

bukósisakEgy motoros barátom is blogot tervez írni, a túrázós kalandjaival kapcsolatban, illetve a motoros tapasztalatairól. Nekem is sokat szokott mesélni a szenvedélyéről, nem bánom, ha kiírja magából egy erre megfelelő felületen, és nem engem szórakoztat vele. Szokott, azonban nagyon hasznos tanácsokat is adni, főleg a motoros felszerelésekkel kapcsolatban. Pár évente például, lecseréli a bukósisakot, hiába nem látszik rajta semmi sérülés. Az évek alatt, a sisakot felépítő anyagok vesztenek minőségükből.

Egy új bukósisak vásárlásakor sok szempontot kell figyelembe venni. Az, hogy kényelmes legyen és passzoljon a fejünkre, természetes. Amikor felpróbáljuk, képzeljük el, hogy milyen érzés lenne hordani egy hosszabb túra során. Vannak könnyebb anyagokból készült sisakok is, amik több száz kilométeres utak során sem terhelik meg a nyakunkat. A kényelmi szempontokon kívül, a legfontosabb a biztonság. A neten több oldal is foglalkozik bukósisak biztonsági tesztekkel. A tesztek eredményeit is közzé teszik, skálákon pontozzák a biztonsági szempontokat. Van egy jelzés, amit, ha nem látunk a sisakon, akkor ne is gondolkozzunk a megvásárlásán. Ez egy európai szabványnak a jelzése: ECE22.05. Ez egy feltételrendszer, ami megköveteli az elengedhetetlen biztonsági feltételeket.

Az ár is szempont lehet a bukósisak vásárláskor, de ne kizárólag azt vegyük figyelembe. Nézzünk utána a biztonsági teszt eredményeknek. Rengeteg féle bukó közül válogathatunk, ugyanaz a típus többféle festéssel is létezhet. Mi magunk is megtervezhetjük a kívánt mintát, és csak egy alapszínű bukót kell kiválasztanunk, arra ráfestik az általunk megálmodott dizájnt. Ha van egy jó grafikus ismerősünk, akkor még egyszerűbb helyzetben vagyunk, akármilyen rajzot kérhetünk tőle.

A weboldal készítésre visszatérve, akár ez is egy jó blog téma lehetne, hogy egy oldalon gyűjteni a motoros bukósisak dizájnokat, mintákat. Ha csak egy ilyen oldalt szeretnénk, nézzünk utána a neten, hogy tudjuk a legegyszerűbben elkészíteni. Egy komolyabb oldal létrehozásakor, például egy webshopnál, azonban már többféle szempontot is figyelembe kell venni. Nem mindegy, hogy hol helyezzük el az oldalon az elemeket, amikre lehet kattintani, ez befolyásolja a keresőben elért találati helyezéseket is. Ha komolyabban szeretnénk foglalkozni weboldal készítéssel, be is iratkozhatunk egy tanfolyamra. A weboldal alapjainak felépítését, viszont mindig bízzuk egy tapasztalt programozóra.

Motoros témában is sok blogot lehet találni. A barátom is valami ilyesmit szeretne indítani. Rengeteg kilométer van a háta mögött, sok értékes tapasztalattal rendelkezik. Meg izgalmas történetekkel is persze. Egy több napos, akár egy egész hetes túra során érdekes emberekkel, helyekkel találkozik az ember. Sose lehet kifogyni, az új túraútvonalakból. Csak az ország területén belül is, sokféle tájat be lehet járni. Hosszabb-rövidebb időre is érdemes elindulni. A Balaton körbemotorozása is hatalmas élmény lehet, gyönyörű kilátóhelyeket találhatunk a tó körül. Egy ilyen tókerülést, motorral egy nap alatt is kényelmesen meg lehet csinálni. Egyedül is jó kikapcsolódás megtenni egy ilyen utat, de barátokkal együtt még nagyobb élvezet. Nem is fáradunk el annyira, mint például egy biciklitúra során. Sokan kifejezetten csapatban szeretnek túrázni, akár több évtizedes barátságok is kialakulhatnak egy ilyen társaságon belül. Összeszokott csapattal egyszerűbb is mozogni az utakon, amikor már ismerik egymás stílusát a tagok.

A biztonságos közlekedésre mindig figyeljünk. A motor rendszeres karbantartása alapvető feladat. Elindulás előtt is mindig ellenőrizzük, hogy minden rendben van e. Hosszabb túrákra, vagy nagyobb teljesítményű motorokon a megfelelő védőfelszerelés is kiemelt fontosságú. A bukósisakról már volt szó, az elsődleges szempont, hogy megbízható védelmet nyújtson. Egyéb védőfelszereléseket is beszerezhetünk, könyök-, térdvédők akár külön is kaphatóak, de a teljes test védelmét szolgáló, speciális motoros protektor ruhák is.

A motoros élmények megosztása is hasznos lehet, könnyen találhatunk új barátokat, akik hasonló szokásokkal rendelkeznek, mint mi, és összetudjuk egyeztetni a túráink időpontjait. Különböző blogokról inspirálódva, új ötleteket nyerhetünk. Még nem ismert útvonalakat is találhatunk, és izgalmas felfedezésekre indulhatunk.