Fontossági sorrend

Anno az egyetemen az egyik barátommal kitaláltuk, hogy megtanulunk weblapot készíteni. Egyrészt mert érdekel bennünket, másrészt szabadúszóként egész jó munka. A könyvtárból ki is vettünk néhány ezzel foglalkozó könyvet. Szorgalmasan tanultuk. Igaz, közben a tételeinket meg elfelejtettük. Pedig nem volt messze a vizsgaidőszak. Hiába, ami kötelező, sosem esik olyan jól, mint amit szabadon választ az ember. Mindegy is, a lényeg, hogy sok időt töltöttünk weblapkészítéssel. És a kollégiumban híre ment, néhány jöttek is a segítségünket kérni, időről-időre egy-egy tanár is megkeresett (nem informatika szakosok), hogy segítsünk neki. Mondanom se kell, hogy az 5-öst könnyebb volt megszerezni, mint valaha. Na, de akármilyen siker sztori is ez, most nem erről szeretnék írni.

Még amikor az egyéni tanulásunk küszöbén jártunk, arra értem vissza a koleszba, hogy a szobatársam mindenféle weboldalt nézeget (már persze nem olyat). Próbált inspirációt nyerni, meg rájött, hogy szinte mindennek van weblapja. Több billió van. Például van, ami a napelem rendszerekkel foglalkozik.

Pont ekkor ültem le mellé, és olvasgattam valami napelem pályázatról. Ő az oldal megszerkesztésével volt elfoglalva, de én az olvasásba merültem bele, érdekes volt. Vállalkozásoknak volt meghirdetve ez a pályázat napelemekre, és csak részben, vagy egyáltalán nem kellett visszatéríteni. Kis- és közepes, alacsony energiahatékonyságú vállalkozások számíthattak rá elsősorban. Magánszemélyeknek közvetett állami támogatás érhető el, ha családi házakra szeretnének napelem rendszert telepíteni. Lakástakarékpénztári megtakarítással érhető ez el, egy befizetett összeg után ad az állam alanyi jogon támogatást.

A napelem rendszerek telepítése fontos kérdés, hiszen szakértők szerint 2050-re akár minden családi házon lehet. Ezzel jelentősen megóvjuk a környezetet, és megoldjuk az energiaproblémát. Állami támogatás erre még nincs, de persze megértjük, sokkal, de sokkal fontosabb dolgokba fektet be az állam, amik elengedhetetlenek, sőt, nélkülük az életünk egyenesen értelmetlen lenne. De aki mégis szeretne megújulóan gondolkodni, és hozzájárulni a föld megmentéséhez, hogy legyen hova építeni nagyobbnál nagyobb épületeket, iskolákat, sportpályákat, meg minden egyebet, akkor mindenképp érdemes beruházni egy napelem rendszerre.