A bicikliző informatikus és a törött telefon esete

Mindenkinek van egy olyan ismerőse, akiről tudja, hogy egy kocka. És ez most nem a rossz értelemben vett, játékokat nyomkodó kocka, hanem az, aki úgy ért az informatikához, hogy én csak pislogok. Egy kicsit mindig is irigyeltem őket, hogy valamit elképzelnek a fejükben, aztán kódok bepötyögésével meg tudják jeleníteni. Természetesen nekem is van egy ilyen ismerősöm, aki nem csak honlapokat készít, hanem programokat fejleszt, és folyamatosan kódokban gondolkodik.
Persze, ő azért nem ül egész nap a gép előtt, nagyon szeret például biciklizni, így gyakran járunk el közös túrákra.

mate szervizEgyik nap mégis meglepett, amikor minden előzetes bejelentés nélkül csöngetett fel, hogy bejöhetne-e, mert baj van. Nagyon megijedtem én is, mert ő nem egy kétségbeesős fajta, és még sose volt olyan, hogy ne szólt volna arról, hogy érkezik. Lélekszakadva lépett be az ajtón, és alig bírta elmondani, hogy a biciklizés közben kicsúszott a telefonja a zsebéből, ami végig csúszva az aszfalton olyannyira összetört, hogy használhatatlan lett. Ezért jött ilyen váratlanul, mert nem tudott szólni, viszont szüksége van a segítségemre, hogy keressünk egy szervizt, ahová elviheti mielőbb.
A net tele van mindenféle szervizzel, de olyat találni, ahol Mate telefont is javítanak, ráadásul minél előbb, már nehezebb feladat volt. Ettől függetlenül egy kis kutatás után rátaláltunk a telefonkijelzo.hu oldalra, ahol van Mate szerviz, ráadásul gyors, mert azt írták, hogy fél óra alatt cserélik a törött kijelzőt vagy az elromlott akkumulátort. Nagyon megörült az ismerősöm a találatnak, és már írta is ki magának a címet, hogy hová kell mennie, mert akkor most elindul, és hamar újra használható lesz a telefonja.

Mielőtt elindult, azért megnézegettük a honlapot, hogy mégis mit kínálnak kijelző csere kapcsán. Azt láttuk, hogy van gyári, illetve utángyártott alkatrész is, de a Mate típusokhoz csak a gyári volt. Ez némi többlet költséggel jár, de mindenképp hasznosabb, mert az eredeti alkatrészek mindig jobb minőségűek, és tovább bírják a gyűrődést. Ha pedig kijelzőről van szó, akkor pláne jobb, ha olyan anyagból készül, ami nem törik össze az első adandó alkalommal, ha leesik. Ettől függetlenül erősen ajánlott valamilyen védőtok vagy fólia használata, ami szintén hozzájárul a védelemhez. Azt mondjuk nem tudom, hogy mi védi meg a készüléket, ha pont biciklizés közben száguld egy nagyot az úttesten. erre talán csak azt lehet tanácsolni, hogy biztos helyre kell rakni.

Egy informatikusnak a telefonja a második számítógépe, az ismerősöm is számtalan adatot tárol rajta, amik nélkülözhetetlenek a munkájához. Ezért nála szóba sem jöhetett, hogy valahol leadja több napra is a telefonját, ahol akár fel is törhetik, így a legjobbkor jött, hogy van olyan hely, ahol fél óra alatt elkészül a művelet. Utólag azt írta, hogy tényleg pikk-pakk elkészült, és nagyon hálás, amiért beengedtem és segítettem neki megoldani a vészhelyzetet. Cserébe – megígérte -, hogy frissíti a gépem, hiszen már amúgy is annyiszor kértem, de mindig olyan elfoglalt.