Jó példával-sikeresen

Egy jó barátnőm kitalálta azt, hogy weboldalt akar készíteni, mivel őstermelő, és egy óriási gyümölcsük van a Pilisben, alma és szőlő vegyesen, valamit már kezdeni akarnak vele. Nem ott laknak, viszont a gyümölcsösben annyira finom alma és szőlő terem, hogy vétek ott hagyni, márpedig nem nagyon volt eddig arra kapacitásuk, hogy összeszedjék a gyümölcsöt, arra végképp nem, hogy felhasználják, így legtöbbször a közeli szarvasmarha telep teherautón vitt el belőle, amennyit tudott, meg a családban szétosztottak néhány ládával, de itt meg is állt a dolog, hatalmas mennyiségű alma veszett kárba.

Aztán a barátnőm megunta a jelenlegi állását, és mivel egyébként is imád otthoni ételeket készíteni, isteni a lekvárja és szörpje, kitalálta, hogy miért ne csinálhatna ebből vállalkozást is? Megvan a föld, megvan a gyümölcs, a tudás és a hely, az óriási konyhájuk és kondérok, innentől már csak pár lépés az, hogy egyedi, almából készült termékekkel örvendeztesse meg a vásárlókat. Egy két megrendelést egyébként is kapott cégektől, annyira ízlett nekik az almaszörp, de most ezt igazán komolyan gondolta.

A probléma azzal volt, hogy ma az internet világában csak a weboldalakon és hirdetéseken keresztül lehet igazán jól érvényesülni, viszont ő ahhoz nem nagyon ért. A kezdőtőke miatt pedig nem engedhette meg azt, hogy rengeteg pénzt költsön a weblap készítésére, ezért az én segítségemet kérte benne. Én persze örömmel igent mondtam, de azért nem mondanám profinak magam. A lényeg, hogy együtt kiötlöttük és lerajzoltuk, hogy nagyjából mit szeretne, aztán elkezdtem kutakodni az interneten és megtaláltam a tökéletesen szerkesztett oldalt egy olajokkal foglalkozó cég keretein belül. Szóval úgy gondoltam, ezt az oldalt fogom alapul venni a szerkesztéshez, és ennek a mintájára rendezetten csináljuk és töltjük fel a termékeket.

Mivel ennek nem csak a dizájnja menő, de nagyon korrektül és átláthatóan meg lehet találni mindent, pont ilyenre volt szükségünk. A sors poénja, hogy amikor nézegettük otthon, hogy hogyan készíthetnénk hasonlót, bejött a barátnőm apukája, aki nagyon megörült, amikor meglátta, mi van nyitva, mert neki meg pont motorolajra volt szüksége, de nem akart messzire menni érte (Budapesten laknak a belvárosban), úgyhogy eléggé kapóra jött neki.

Mondta, hogy benzin meg dízel adalékok is kellenének neki, mi pedig egyszerre vágtuk rá, hogy akkor jó helyen jársz! Annyira kiművelődtünk a sok nézegetés mellett nem csak az oldal szerkezetéből, hanem tartalmából is, hogy kívülről fújtuk már, hol lehet az ipari olajokat és a fékfolyadékokat találni, hogy autós és motorkerékpár szűrőket is lehet venni az oldalon, és a bicikliseket sem hagyják cserben.

Úgyhogy kiválasztottuk az apukája számára megfelelőt, így a teszt is megvolt, hiszen ő kevésbé ért az internethez, de könnyedén eligazodott az oldalon, majd kenőzsírt is kerestünk neki, és nem sokkal később már át is vehette a megrendelt termékeket. Nagyon hálás volt nekünk ezért, pedig csak a véletlen hozta így. Azért mi is nagyon sok hasznos dolgot megtanultunk ezekről a dolgokról, úgyhogy ha legközelebb valaki kérdezi, tudni fogom, mit mondjak, ha kerti gépolajokról vagy hidraulika olajokról van szó.

A weboldal tekintetében pedig annyira jó példát láttunk ezen az oldalon, annyira megértettük a működését és azt belőle, hogy mi a fontos az elrendezésben, hogy egy igazán jót hoztunk össze az én számítógépes ismereteimmel, az ő ötleteivel és termékeivel. Az almaszörpöt viszik, mint a cukrot, és többé senki nem bánkódik azon, hogy az alma kárba vész. Jó célt szolgál, hiszen bio és természetes, a barátnőm pedig boldogabb, mint valaha, végre olyan dolgot csinál, amit szeret, és amihez ért.

Azt hiszem ezen mindnyájunknak nagyon el kéne gondolkodni. Ha bele mersz vágni az álmaid megvalósításába, akkor 50% esélyed van arra, hogy nyerj. Ő tanított meg arra, hogy „Még mindig nagyobb esély van arra, hogy sikerüljön valami, ha megpróbálom, mintha nem”. És milyen igaza van!