Székhelyszolgáltatás Budapesten: megoldás egyéni vállalkozóknak

Közel 5 éve készítek a megrendelőim részére weboldalakat. Egyéni vállalkozó vagyok. Kezdetben azt gondoltam, hogy egyetlen dolgom van a vállalkozásom sikeréhez: kiváló weboldalakat készíteni. Aztán rá kellett jönnöm, hogy remek marketingesnek is kell lennem. Sőt, némileg konyítanom kell a könyveléshez és rendelkeznem kell minimális cégjogi ismeretekkel is. Ebben a posztban utóbbiról szeretnék mesélni Neked.

Eredetileg az egyéni vállalkozásom székhelye a saját lakásom volt. Ebben semmi rendkívülit nem találtam, legtöbb vállalkozó ismerősöm hasonlóan járt el. Egyik külföldi utam során érkezett egy tértivevényes hatósági irat. Amit végül nem vettem. Pár héttel később érkezett egy újabb küldemény a NAV-tól, ezt már rendben átvettem. Arról tájékoztattak benne, hogy az adószámom törlésre került. Ez volt az a pillanat, amikor megfogadtam, hogy tudatosan fogom menedzselni a vállalkozásomat. Új könyvelőt kerestem és egy olyan ügyvédet, aki járatos az informatikával foglalkozó egyéni vállalkozók jogi problémáiban. Természetesen az ügyvéddel csak eseti jelleggel működök együtt, egy-egy konkrét probléma esetén.

Megvizsgáltam, hogy milyen lehetőségeim vannak a saját lakásom helyett más székhelyet használni. Abban biztos voltam, hogy irodát nem akarok bérelni. Tipikus digitális nomád vagyok, egyik nap Pesten dolgozom, aztán pár napot a Mátrában töltök a kedvenc panziómban. Természetesen csak bérlőként. Szóval az iroda nekem felesleges költség. Ha tárgyalnom volt szükséges a partnereimmel, akkor korábban közösségi irodába mentem.

Találtam egy lehetőséget, amely jó megoldásnak tűnt a székhely problémámra: székhelyszolgáltató. Korábban nem igazán csengett szalonképesen ez a kifejezés, de 2017-ben sok minden megváltozott. Megjelent a 7/2017 (VI. 1.) IM rendelet és ezzel párhuzamosan ez a szakma teljesen kifehéredett. Ma már teljesen elfogadott az, hogy egy cég vagy egyéni vállalkozó székhelyszolgáltatót vesz igénybe. Ez már nem vörös posztó a hatóságok szemében sem, sőt a NAV rendelkezik a székhelyszolgáltatók közhiteles nyilvántartásával is.

A székhelyszolgáltatás Budapesten a legelterjedtebb, természetesen én is fővárosi szolgáltatót kerestem. És megtaláltam a Székhelyszolgáltatás 24 csapata személyében. Nagyon fontos volt számomra, hogy pénzügyileg stabil szolgáltatót találjak. Nem szerettem volna, ha pár héttel a szerződéskötést követően a cég eltűnik és hirtelen megszűnik a székhelyem. Ez a szituáció komoly plusz költséget és komoly kockázatot hordozna magában. A Székhelyszolgáltatás 24 csapata 11 éve foglalkozik ezzel a területtel. Már mindent tudnak róla, minden tipikus problémával találkoztak és kezelték azt.

Ami legjobban tetszett bennük, az a szolgáltatásuk komplexitása. Ugyanis nemcsak egy címet adnak, amit bejelenthetek a hatóságoknak, hanem ennél sokkal többet:

  • átveszik és szkennelik a leveleimet. Minden hónap elején az előző havi postámat megkapom emailben,
  • amennyiben helyszíni hatósági ellenőrzés történik, akkor ennek során képviselnek és közreműködnek az eljárás kapcsán a helyszínen felmerülő kérdések megválaszolásában,
  • havonta egy díjmentes tárgyaló használati lehetőséget kapok.
székhelyszolgáltatás budapesten

A Székhelyszolgáltatás 24 és közöttem egy nagyon korrekt és részletes szerződéses kapcsolat jött létre. Ebben egészen pontosan meghatározásra került az egyes iratcsoportok esetében a megőrzés helye. A szolgáltatást nagyon kedvező díjért veszem igénybe: a teljes szolgáltatás csomag féléves díja nettó 29 900 forint. Csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy a lakásom kerületében ingatlanadó fizetési kötelezettségem lenne, amennyiben a lakásomra lenne bejelentve a vállalkozásom. Ennek díja 2.080 Ft/m²/év. Ez a díj esetemben lényegesen magasabb lenne, mint amit egy évben a Székhelyszolgáltatás 24 részére kifizetek.

Szóval maximálisan elégedett vagyok a székhelyszolgáltatómmal. Amennyiben Te is digitális nomád és egyben magyar adószámmal rendelkező vállalkozó vagy, jó szívvel ajánlom figyelmedbe a Székhelyszolgáltatás 24 céget.