Egy informatikus is tehet a környezetért

Szögezzük le már az elején: az internet végtelen világa olyan lenyűgöző, hogy amikor szörfölünk rajta, az idő egy másik dimenzóban telik. Számtalanszor fordult már elő velem, hogy egy konkrét dolgot kerestem, majd valahol egészen máshol eszméltem rá, hogy eltértem az eredeti tervtől. Ez – a legtöbb esetben – inkább a hasznomra vált, mivel  – nagy általánosságban – inkább érdekességeket szoktam találni. Így volt ez a legutóbb is, amikor annyira elmerültem az internet bugyraiban, hogy egy olyan oldalnál ébredtem, ami a napelemes rendszereket tárgyalja. Hiba vagy nem, sokszor nem olvasom végig az ilyen oldalakat, de most valami felkeltette az érdeklődésemet. Mégpedig az, hogy egy ilyen rendszerrel spórolhatok. Úgy gondolom, hogy a pénz mindenkit meg tud fogni, így én is hosszasan időztem a gondolattal, hogy meg kéne próbálni ezt a napelem rendszer dolgot. Informatikusként, logikusan végiggondolva a beruházást, arra jutottam, hogy kérek szaktanácsadást, illetve felmérést, mert szeretném tudni, hogy tényleg megéri-e. Először persze az ismerősökkel akartam beszélni, akiknek van némi fogalmuk a megújuló energiákról, így kikérdeztem őket a témával kapcsolatban. A vélemények többsége az volt, hogy mindenképp próbáljam meg, ugyanis a felmérések is azt mutatják, hogy megtérül a befektetés, és mivel ez egy hosszútávú beruházás, az életemet is jobbá tehetem vele. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a környezet terhelésén is enyhítek, de ez csak másodlagos volt számomra. Mivel szeretem a technikát, így lenyűgözött az a rendszer, amely szerint ez működik. Az elektromágneses sugárzás mozgásba hozza a részecskéket, amelyek eletromosságot gerjesztenek, majd ez – némi átalakítás után – kerül a villanyhálózatba. Azt pédául nem is tudtam, hogy a mezei számológépek is ugyanezen rendszer alapján működnek, pedig nap, mint nap használok ilyen eszközt. Valamilyen szinten már a mindennapok része, de még mindig nem annyira, hogy teljesen erre hagyatkozzunk. Így, ha én belevágok ebbe, akár azt is mondhatom majd, hogy én merek újítani, és teszek a környezetért. Hiába érzem azt, hogy fontos pénzügyi befektetés, ha egyszer ezzel két legyet ütök egy csapásra.

Fel is vettem a kapcsolatot egy ilyen céggel, és hamar ki is jöttek a helyszínre. Felmérték a tetőt, annak szerkezetét és dőlésszögét, majd azt nézték meg, hogy nincs-e bármi, ami tartósan beárnyékolná a napfény elől. Minden feltételnek megfelelt a helyszín, így más csak azt kellett megtervezni, hogy hogyan legyen a házba vezetve, illetve, hogy mennyi plusz munkával jár majd a beszerelés. Utóbbi alatt azt értem, hogy valószínűleg amúgy is kell egy kis villanyhálózat renoválás, így a kettőt szeretném összekapcsolni. Nem is a renováláson, hanem a korszerűsítésen van a hangsúly, mivel főként otthonról dolgoznom, és a szerverszoba igencsak sok áramot visz el, a rendszer folyton terhelve van, és számtalanszor fordult már elő, hogy leverte a biztosítékot. Ezt a napelemes szakembereknek is elmondtam, hogy ehhez mérten tervezzék meg az energia ellátást és a rendszer felépítését, ugyanis ezek fényében több panelre lesz szükség. Mondták, hogy semmi akadálya nincs, amúgy is minden szempontot figyelembe kell venni, hiszen a megrendelő igényei az elsők számukra.

Mivel minden terv szupernek bizonyult, és megállapodtunk az árban, most már csak azt várom, hogy beszereljék. Izgatott vagyok, hogy milyen lesz, mindenesetre azóta jobban beleástam magam a környezetvédelem kérdéskörébe, és elkezdtem olyan praktikákat keresni, amikkel csökkenthetek az általam okozott környezet szennyezésen. Akár a szelektív hulladékgyűjtéssel, akár azzal, hogy komposztálni kezdek, vagy olyan termékeket vásárolok, amik már csomagolásmentesek, vagy újrahasznosítható anyagból vannak. Talán minden csak felfogás kérdése, és a korszerűsítés nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden eszközöm okos, és kiszolgál, hanem inkább arra törekszik, hogy minimalizálja a rombolást, ami oly’ nagy mértékű károkat okoz.

napelemes rendszerek