Így néz ki egy jó online filmes oldal

Weboldal készítőként szeretek nézelődni a neten csak azért, hogy megfigyelhessek más oldalakat. Mindig kutatok új megoldások után, és hamar rájöttem, hogy a különböző oktatóanyagok már nem sok újat tudnak mondani nekem. Teljesen mindegy nekem, hogy milyen oldalt találok, lehet olyan is, amilyen ügyfelem soha nem volt, és talán soha nem is lesz, egyszerűen csak érdekel, hogy a különböző igényeknek hogyan lehet megfelelni.

Legutóbb online filmnézős oldalakat kezdtem el keresni. A keresőbe elég annyit bepötyögni, hogy onlinefilmek, és máris sorra jönnek a különböző portálok. Az első néhánynál megállapítottam, hogy nagyjából miket lehet elvárni egy ilyen témájú oldaltól, aztán ezek fényében kezdtem el a többit is értékelni. A pálmát egyértelműen a mozi.ma vitte nálam az onlinefilmek kategóriában. Már a főoldal is lényegre törő, amit kifejezetten szeretek: nincs fölösleges “bemutatkozunk”, és “üdvözlünk weboldalunkon” felirat, hanem egyből a közepébe vág. És teljesen igaza van: én nem olvasgatni jöttem, és őszintén szólva nem is érdekel, hogy ki áll az oldal mögött. Én filmet akarok nézni, úgyhogy azt mutassák nekem, hogy mi a kínálat.

Külön lehet egyből a főoldalon válogatni a 2018-as, 2019-es filmek között, de már elő van készítve a hely a 2020-as moziknak is. A Filmek aloldalon van részletes keresés, ami szerintem kifejezetten fontos. Webáruházaknál gyűlölöm, amikor nem tudok rendesen válogatni a termékek között, hanem végig kell küzdenem magam 10 oldalon, hogy végre megtaláljam, amit akarok. Egy ilyen online filmes oldaltól is azt várom el, hogy könnyen meg tudjam találni amit keresek, és nem vegyen el a böngészés tőlem több időt néhány percnél. Ha én háborús filmet akarok nézni, akkor azokat akarom látni, amik tényleg ilyen témában készültek – ennyi és nem több az összes elvárásom. Külön jó, hogy egyszerre több kategóriára is tudok szűrni, így ha nem is tudnék elsőre dönteni, hogy háborús filmet, vagy vígjátékot keresek, akkor is legalább erre a 2-re le tudom szűkíteni a filmek listáját.

Sorozatok tekintetében szintén jól el van látva az oldal, találtam néhány olyan címet is, amiről soha nem hallottam korábban, de egyből fölkeltette az érdeklődésemet. Mint sokan mások, én is nagy sorozat rajongó vagyok, szinte már jobban is szeretem őket, mint a filmeket. Mondjuk nem is csoda, azt azért túlzás nélkül meg lehet állapítani, hogy a sorozatok messze színvonalasabbak lettek, mint a sima mozifilmek. Jobb színészek, bevállalósabb témák, erősebb történetek jellemzik őket. Ezt azért is érdekes, mert néhány évtizede ez még pont fordítva volt. Akkoriban a sorozatszínészekből váltak nagy filmsztárok, ma pedig a filmsztárok vágynak arra, hogy valami komoly, egész estés sorozat mellékszereplőjévé válhassanak. Na, de egy kicsit elkanyarodtam most a témától, vissza a mozi.ma oldalához!

A dizájnt nevezhetjük minimalistának, de talán helytálló az a megállapítás is, hogy nincs nagyon dizájn. Van egy fejléc meg egy lábléc, egy logó, de minden mást a filmek plakátjai, dvd borítói adnak. És félre ne érts – én ezzel a döntéssel abszolút egyetértek. Ez megint ugyanaz, mint amit a tartalomnál mondtam: ez nem az az oldal, amiben gyönyörködni akarok: filmeket akarok nézni, úgyhogy azokat mutassátok nekem. A fehér háttér éppen ezért szerintem telitalálat egy onlinefilmek témájával foglalkozó oldalnak.

A tartalom kapcsán még érdemes annyit megjegyezni, hogy láthatóan blog is készül az oldalhoz. Egyelőre még sok cikk nincs rajta, de kifejezetten jó látni, hogy egyre több oldal ismeri fel a tartalomgyártás jelentőségét. Egy online filmes oldalnak is szüksége van valamilyen szinten a bizalomépítésre, amit egy filmekről vezetett bloggal remekül meg lehet oldani. Miért fontos itt a bizalom? Mert az emberekben alapvetően van egyfajta félelem az online filmnézéssel kapcsolatban. Félnek a számítógépes vírusoktól, és rossz minőségű filmektől. Egy blog viszont azt az üzenetet közvetíti, hogy erre az oldalra bizony odafigyelnek a készítői, folyamatosan ellenőrzik, és így mi is tökéletesen megbízhatunk minden típusú tartalmában.

Az onlinefilmek a világháló nagyon fontos részét képezik, gyakorlatilag az internet nagy vívmányainak egyikeként tekinthetünk rájuk. Valószínű, hogy ahogy telik az idő, úgy lesz belőlük egyre több és több, így az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben nekem is kell majd ilyen jellegű weboldalt készítenem egyszer. Ha így lesz, már tudom, hogy pontosan milyet fogok majd csinálni. Természetesen nem akarom ezt az oldalt egy az egyben lemásolni, de mindenképp át fogom venni azokat az ötleteket, amiket itt is megemlítettem. Hamarosan folytatom tovább a kutatást újabb témákban, ami gyakorlatilag már egyfajta hobbimmá is vált. Úgy is mondhatnám, hogy úgy nézek weboldalakat, ahogy mások filmeket, és nem is tervezem abbahagyni a jövőben.