Amikor nincs szükség a plusz bevételre, mégis jó a plusz munka

Néha kell a változás

Informatikusként és rutinos CSS huszárként sokan meglepődnek, amikor elárulom, hogy néha egy-egy szezonra más bevételi forrásom is van, mint a honlapszerkesztés. Na, persze az is igaz, hogy nem is annyira az extra pénz miatt keresem ezt a lehetőséget, minthogy a kihívás és a változatosság miatt, de biztos, hogy az emberek nagy része nem erre gondol először.

A teljes igazság az, hogy az informatikával már kicsi korom óta foglalkozok, és bár a kliens oldali megoldások folyamatosan változnak, és nekem is mindig tanulnom kell az új technológiákat, a lényeg azért mindig ugyanaz marad. Ebből kerestem én kitörési lehetőséget, amikor úgy döntöttem, hogy az ausztriai szállodai állás erre pont jó lehet.

Gyakran szoktam mások munkáit is nézegetni, és egy ilyen ötletmerítő alkalommal akadtam rá a tiroli.hu oldalra is. Itt olvastam először arról, hogy ha akarom, akkor gyors és biztonságos módon lehetőségem van olyan szállodai kisegítői állást vállalnom, amilyet csak akarok – konyhai kisegítő, szobalány, szakács, felszolgáló, mosogató – és mindezt Ausztriában végezhetem!

 

Az ausztriai állás

Bármilyen furán is hangzik, én úgy éreztem, hogy erre szükséges van. Eleinte én is éreztem, hogy valószínűleg kevesen szoktak ausztriai állást vállalni csak úgy hobbiból (aztán később visszatérek majd rá, hogy azért az évek során rájöttem, hogy ez nem teljesen igaz), de ez nem érdekelt.

A szükséges német nyelvtudásom megvan, hisz mivel Magyarország IT szektorának még mindig rengeteg német kötődése van, úgy döntöttem, hogy gimiben ezt a nyelvet fogom elkezdeni tanulni (az angol ebben a szakmában úgyis ragad az emberre), de mióta csak honlapokkal foglalkozok, nem volt annyi alkalmam használni. Így ezt is kiváló lehetőségem lesz átismételni.

Bár szakmai tapasztalatom nincs, azért már elsőre is éreztem magam annyira kompetensnek, hogyha mást nem, szobatakarítást el tudok végezni: a nekem kiadott feladatokat megértem és rendesen, tisztességesen el tudom végezni, akkor mi lehet a probléma?

Így aztán én is kerestem magamnak egy segítő céget, aki elvégzi a pályáztatásomat, és velük rekordidő alatt nyélbe tudtam ütni a megállapodást az új munkahelyemmel.

Elsőre csak pár hónapot töltöttem el egy szállodában, a téli szezonba, amikor nagyon kellett a segítség a rengeteg szabadságát töltő, síelő vendég miatt, és mindent megkaptam, amire szükségem volt. Feltöltődtem az új tapasztalatokkal, új ingerekkel, és úgy éreztem amikor hazaértem, hogy sokkal jobban megy a valódi, webfejlesztői állásom is.

 

A barátaimnak a legnehezebb elmagyarázni

Természetesen rengeteg kérdést kaptam a családomtól és a barátaimtól is.

A legtöbb embernek az nem fér a fejébe, hogy miért vállalok ausztriai munkát, ha egyszer a magyarországi fizetésem is ugyanolyan jó? A tiroli.hu is elsősorban azt hangsúlyozza, hogy a külföldi munka legjobb része, hogy naponta akár 10 ezer forintot is félre tudunk rakni, ugyanis már a szállodai kisegítői fizetések is olyan kategóriába esnek, ami Magyarországon nagyon jónak számít.

Nekem anyagilag talán úgy éri meg, hogyha a szálloda biztosítja a szállásomat és az étkezésem egy részét (amit egyébként általában a legtöbb hely tényleg meg is tesz), de még ekkor is inkább csak egyelőre jövök ki – emiatt pedig senki se érti, hogy miért mozdulok ki otthonról.

Nagyon nehéz elmagyaráznom, de tudom, hogy a hotelban voltak mások is, akik értették ezt a dolgot: volt olyan szobalány, aki például egy válás után kereste a külföldi munkát, hogy új életet kezdhessen, és kicsit megbékéljen magával, de voltak fiatalok, akik ezt látták a legjobb módnak ahhoz, hogy világot lássanak. Ezek olyan dolgok, amik nálam mind közrejátszottak abban, hogy miért utazzak külföldre – kaland, új ingerek, egy más kultúra megismerése.

Sokaknak ez nem jelent semmit, de talán azt látták, hogy egy pár hónapnyi más munka után, amikor visszatérek a weblapokhoz, feltöltődve és új élményekkel együtt, akkor még az addigi munkám is jobban meg. A közérzetem is jobb, és valahogy „bölcsebb” embernek tartom magam.

De ha valaki még ezek után is kételkedik, akkor ezen egyszerűen lehet segíteni: olyankor szoktam javasolni, hogy próbálják ki ők is az ausztriai munkát, és utána meg fogják érteni, miért olyan jó!